کراک یکی از شایعترین مادههایی است که امروزه در بین جوانان رواج بسیاری پیدا کرده است. اعتیاد به مواد مخدر کراک به دلیل تاثیر کراک بر مغز یکی از بدترین نوع اعتیاد است؛ زیرا این ماده با تأثیرگذاری بسیار بدی که بر روی مغز و جسم افراد میگذارد موجب بروز اختلالات مختلف و همچنین آسیبهای جسمی نظیر زخم کراک میشود. این عوارض مصرف کراک بهقدری خطرناک هستند که بهسرعت موجب اوردوز و مرگ میشوند. در این مقاله از تسهیلگران سعی داریم بیشتر در خصوص تأثیر کراک بر مغز صحبت کنیم.
کراک چیست؟
یکی از مواد مخدر که در دسته محرکها قرار گرفته است مواد مخدر کراک است. این ماده مخدر یک نوع ماده محرک سفیدرنگ است که از جمله مشتقات کوکائین به شمار میآید و از تصفیه هروئین تولید می شود. تاثیر کراک بر مغز به این صورت است که با تأثیرگذاری بر سیستم اعصاب مرکزی باعث افزایش سرخوشی و بهبود خلقوخوی میشود. این ماده مخدر عملکردی شبیه به کوکائین دارد؛ ولی از نظر شیمیایی متفاوت است. دلیل نامگذاری این ماده مخدر به نام کراک صدای ترکخوردگی و شکستن بلورهایی است که در زمان گرمکردن در اثر تبخیر آب ایجاد میشود.
اعتیاد به مواد مخدر کراک
اعتیاد به مخدر کراک از همان ابتدای مصرف شروع میشود و ذهن و روان افراد را نشانه میگیرد. تاثیر کراک بر مغز موجب افزایش اشتیاق و گرایش بیشتر افراد به این نوع ماده مخدر میشود تا وقتی که فرد به این باور میرسد که دیگر بدون وجود و مصرف این ماده مخدر نمیتواند به زندگی خود ادامه دهد و خود را در دام اعتیاد به کراک گرفتار میبیند.
اعتیاد به کراک همه جنبههای زندگی افراد مصرفکننده را تحتتأثیر قرار میدهد و سبب مختلشدن زندگی اجتماعی، خانوادگی، بینفردی، شغلی، تحصیلی و روانی افراد میشود. اعتیاد به کراک بدین شکل است که فردی که گرفتار این ماده شده از عوارض جسمانی، روانی و محیطی آن باخبر است؛ ولی توانایی ترک آن را نیز ندارد. برای درمان اعتیاد با کراک لازم است از روش های نوین درمان اعتیاد کمک گرفته شود تا فرد زودتر ازبند اعتیاد رهایی پیدا کند.

مصرف و تاثیر کراک بر مغز
تاثیر کراک بر مغز به این صورت است فردی که مواد مخدر کراک مصرف میکند انفجارهای بیش از حدی از انرژی و تحریک را نشان میدهد که خیلی فراتر از هر نوع هیجانی است. فعالیت شدید امکان دارد مواردی مثل صحبتکردن سریع، مصرف غذا با سرعت غیرطبیعی یا حتی شاید عدم نیاز به غذا و در غیر این صورت عصبانی شدن باشد. هنگامی که اثر دوز مصرف شده از بین میرود در افراد مصرفکننده علائمی مانند خستگی بسیار شدید ظاهر میشود.
در برخی مواقع هر کجا که هستند به خواب میروند و ممکن است برای روزها در خواب بمانند. یکی از اثرات کراک در بدن درگیری شدید بین انرژی غیرقابلتوقف و خستگی در رفتار روزمره است. این نوع ماده مخدر عادات خواب منظم را غیرممکن میکند و موجب میشود فرد حضور منظم در مدرسه، محل کار و سایر تعهدات را کنار بگذارد.
تحریکات مافوق بشری و خستگی غیرقابلدرک، نوسانات خلقی خشن و غیرقابلپیشبینی از دیگر تاثیر کراک بر مغز افراد مصرفکننده است. به صورتی که مصرفکنندگان برای اطرافیان خود و بهویژه نسبت به افراد و اطرافیانی که تلاش میکنند مصرف مواد مخدر را در آنها متوقف کنند، خشونت نشان میدهند. عدم استفاده از این ماده مخدر برای مدتی میتواند موجب افسردگی شدید و حتی افکار خودکشی در افراد شود.
سوءمصرف مواد مخدر کراک برای مدت طولانی میتواند باعث ابتلا به پارانویا و توهم شود. همان گونه که تحریک عصبی ناشی از کراک باعث ایجاد انرژی دیوانهکننده میشود همچنین سبب لرزش غیرارادی در فرد میشود. به صورتی که فرد قادر به کنترل لرزش اندامهای خود نیست. عدهای تصور میکنند درصورتیکه کراک بیشتری مصرف نمایند میتوانند لرزشها را کنترل کنند.

عوارض مصرف کراک
همان گونه که در بالا بیان شد بعد از مصرف مواد مخدر کراک، موادهای محرک موجود در این ماده وارد جریان خون میشود و سریع به مغز میرسند و با تاثیر کراک بر مغز خلقوخو افراد تغییر میکند و موجب ایجاد وابستگی میشود. بعد از مصرف این ماده مخدر فرد در مدتزمان کمی حالات مختلف روانی را تجربه میکند و برخی افراد بعد از مصرف این نوع مواد دست به جنایت یا خودکشی میزنند. اصولاً اثر مصرف کراک حدود ۵ تا ۷ دقیقه طول میکشد و اثر بلندمدت مصرف این نوع مواد مخدر بعد از ۳ تا ۵ ساعت از بین میرود. تداوم در مصرف کراک ناشی از وابستگی موجب بروز عوارض زیر میشود:
- هپاتیت
- مشکل ادرار
- ضعف جنسی
- پرخاشگری
- زخم مخاط بینی
- تشنج یا حمله قلبی
- پارانویا و افسردگی
- افزایش ضربان قلب و تنفس
- اختلالات هضم و دستگاه گوارش
- ایجاد زخم و جوشهای پوستی
از تاثیر کراک بر مغز که بدترین تاثیر است، میتوانیم به زخم کراک اشاره کنیم. زخم کراک یکی از بدترین و شایعترین عوارض مصرف کراک است. فرد مصرفکننده بعد از یک ماه اعتیاد به کراک یا نئشه و در حال چرتزدن و خماری بوده و یا در حال درد کشیدن است. مصرف مداوم این نوع مواد مخدر سبب تأثیرگذاری بر تمام اجزای بدن میشود و شروع به پوسیدهشدن و نابودکردن بدن میکند. بعد از مدتی مصرف، بدن دچار عفونت میشود که اصولاً زخم کراک در نواحی صورت، گردن، دستوپا نمایان میشود. معمولاً معتادان به کراک را زمان مرگ غسل نمیدهند؛ چون که اجزای بدن آنها در زمان شستشو از هم جدا میشود.

تاثیر کراک بر مغز؛ علائم اعتیاد به کراک
تشخیص علائم اعتیاد به کراک کار بسیار دشواری نیست و باتوجهبه موارد بیان شده در زیر بهراحتی میتوان اعتیاد به این نوع مواد مخدر را تشخیص داد.
- وجود مخدر کراک: درصورتیکه کراک را در خانه ببینید میتوانید آن را تشخیص دهید؟ همان گونه که در بالا بیان شد کراک نوعی کوکائین است. این ماده مخدر به شکل کریستالهای کوچک سنگ مانندی است که به رنگهای مختلف مانند کرم روشن، کرم مایل به خاکستری و قهوهای روشن یا تیره وجود دارد.
- لوازم جانبی مصرف مواد مخدر کراک: به گفته آژانس مبارزه با مواد مخدر (DEA) مصرفکنندگان این نوع مادهٔ مخدر با استفاده از یک لوله باریک شیشهای یا فلزی که ممکن است یک حباب گرد در انتهای آن داشته باشد این ماده را میکشند. عدهای نیز با وسایل خانه لولههای موقتی درست میکنند. امکان دارد روی هر جسمی که جهت دود کردن کراک استفاده شده است متوجه علائم سوختگی سیاه شوید.
- انفجار شدید انرژی: در واقع کراک نوعی مواد محرک است به معنای این که فردی که آن را زیاد مصرف نماید امکان دارد بیش از حد معمول انرژی داشته باشد. همچنین تاثیر کراک بر مغز موجب میشود فرد سریع صحبت کند، نامنظم یا پرخاشگرانه رفتار کند و مضطرب به نظر برسد.
- خستگی یا تغییر عادات خواب: زمانی که اثرات کراک از بین میرود انرژی خیلی شدید جای خود را به فرسودگی و خستگی میدهد. اصولاً فرد مصرفکننده خیلی خسته و تنبل به نظر میرسد و حتی در برخی مواقع شاید بتواند چند روز بخوابد.
- تغییر اشتها: امکان دارد فرد مصرفکننده بهسرعت غذا را ببلعد یا کاملاً اشتهای خود را از دست دهد.
جمعبندی
افراد معتاد به مواد مخدر کراک اغلب در زمان ترک در یک مرکز درمان مواد مخدر بیشترین شانس را جهت بهبودی دارند. به دلیل تاثیر کراک بر مغز و عوارض مصرف کراک برنامههای درمانی توسط پزشکان و متخصصان انجام میشود که بر اساس نیازهای هر بیمار درمان صورت میگیرد و روش های ترک اعتیاد انتخاب میشوند. اعتیاد قابلدرمان است بهشرط این که نگذارید افراد مصرفکننده روند بهبودی را بهتنهایی طی نمایند. افراد و مراکزی هستند که میتوانند در این زمینه کمک کنند.
درمان ترک اعتیاد مستلزم پیروی از روشهای علمی و روانشناختی معتبر است. پیگیریهای بعد از درمان عامل مهمی است که برای تثبیت ترک انواع مواد مخدر ضروری است. میتوانید با مراجعه به وبسایت تسهیلگران از مشاوره تلفنی اعتیاد و هم وابستگی ترک اعتیاد کمک بگیرید.