خطرات رابطه با افراد کنترل گر و راهکارهای مقابله با آن را بشناسید

رابطه با افراد کنترل گر

فهرست مطالب

رابطه‌ها در زندگی همه ما بخش بسیار مهم و حیاتی را تشکیل می‌دهند. در طول عمر، با افراد مختلفی ارتباط برقرار می‌کنیم و برخی از این ارتباطات می‌توانند به ما کمک کنند و سازنده باشند؛ درحالی‌که بعضی دیگر ممکن است با خطراتی همراه باشند. از جمله روابطی که می‌توانند برای افراد خطرناک باشند، رابطه با افراد کنترل‌گر است. افراد کنترل‌گر، افرادی هستند که معمولاً ویژگی شخصیتی خاصی دارند که باعث می‌شود تا آن‌ها به کنترل دیگران و محیط اطراف تمایل پیدا کنند. ویژگی شخصیت کنترل گر، به‌طورکلی به معنای میل و تمایل فرد به کنترل و مدیریت دیگران است و می‌تواند در ارتباطاتشان تأثیرگذار باشد؛ اما رابطه با افراد کنترل گر مشکلات خاصی را در بر دارد که باید به آن‌ها توجه کنید. نحوه برخورد با افرادی که ویژگی شخصیت کنترل گر دارند نیز امری حیاتی است که در طول رابطه با افراد کنترل گر باید به آن توجه داشته باشید. در این مقاله از وب‌سایت تسهیلگران به بررسی نحوه برخورد با افراد کنترل گر به‌صورت صحیح می‌پردازیم.

برای مطالعه مقاله «فرق کمپ با کلینیک ترک اعتیاد چیست؟» کلیک کنید.

ویژگی شخصیت کنترل گر چیست؟

ویژگی‌های شخصیت کنترل گر نقش مهمی در رابطه با افراد کنترل گر ایفا می‌کنند. این ویژگی‌ها می‌توانند نشان‌دهنده تمایل فرد به کنترل و مدیریت دیگران در روابط باشند. برخی از ویژگی‌های شخصیت کنترل‌گر که در رابطه با افراد کنترل گر نقش قابل‌توجهی دارند، عبارت‌اند از: ‌

۱. باعث می‌شوند فکر کنید همه چیز تقصیر شما است

رابطه با افراد کنترل گر ممکن است باعث شود احساس کنید همه اتفاقات به‌خاطر شما و تقصیر شما است. این افراد در ارتباط با شما، به بهانه‌های جزئی که کنترلی بر آن‌ها ندارید، شما را سرزنش می‌کنند. درصورتی‌که مشکلی رخ دهد، آن‌ها نقش قربانی را به خود می‌گیرند و شما را متهم می‌کنند که مسئول چیزهایی هستید که خارج از کنترل شما قرار دارند. در رابطه با افراد کنترل گر، این الگوی رفتاری می‌تواند باعث شود شما احساس گناه کنید، درحالی‌که واقعیت این است که آن‌ها معمولاً با انتقال مسئولیت خود، سعی در کنترل و تسلط بر شما دارند.

۲. به طور مداوم از شما انتقاد می‌کنند

در رابطه با افراد کنترل گر ممکن است با این چالش مواجه شوید که به طور مداوم از شما انتقاد می‌کنند. فرد کنترل‌گر سعی می‌کند با استفاده از روش‌های خاص و انتقاد از شما اعتمادبه‌نفستان را در محیط‌های خصوصی و عمومی ضعیف کند. برخی از روش‌های انتقادی مورداستفاده افراد با ویژگی شخصیت کنترل گر عبارت‌اند از:

  • بزرگ‌نمایی عیب‌های شما در مقابل دیگران و تخریب تصویر شما در نظر دیگران
  • عدم تصدیق و تشویق شما برای موفقیت‌هایتان به‌منظور کاهش اعتمادبه‌نفس شما
  • استفاده از شوخی‌های نامناسب در مقابل دیگران به‌منظور ایجاد بی‌احترامی و تحقیر شما
  • انتقاد از طرز لباس پوشیدن یا صحبت‌کردن شما برای سرکوب و کنترل شما در جوانب زندگی

۳. رابطه شما با افرادی که دوست دارید را کنترل می‌کنند

دیگر ویژگی شخصیت کنترل گر این است که تمایلی ندارند شما افرادی را که دوست دارید، ببینید. طلب‌کردن توجه مداوم و جداکردن شما از دوستان و خانواده، یکی دیگر از ویژگی‌های این افراد برای کنترل شما است. این افراد با ویژگی شخصیت کنترل گر، تلاش می‌کنند شما را از برقراری رابطه با افراد دیگر منع کنند و تمام توجه شما را تنها به خودشان جلب کنند.

نحوه برخورد با فرد کنترلگر

۴. جواب نه را نمی‌پذیرند

یکی دیگر از ویژگی‌های افراد کنترل‌گر، عدم‌پذیرش پاسخ منفی است. این افراد معمولاً تلاش می‌کنند تا شما را متقاعد کنند یا تحت‌فشار قرار دهند تا نظر خود را تغییر دهید؛ به‌عنوان‌مثال، اگر به دوست کنترل‌گرتان گفته باشید که نمی‌توانید در مهمانی‌اش حضور داشته باشید، او باز هم سعی می‌کند تا با هر روشی شما را متقاعد کند. این نوع رفتار در رابطه با افراد کنترل گر می‌تواند برای شما تجربه ناخوشایندی به همراه داشته باشد.

۵. همواره حسادت می‌کنند

افراد کنترل‌گر به طور آشکار نسبت به توجه شما به دیگران احساس حسادت دارند. آن‌ها تمایل دارند تا تمام توجه و محبت شما صرفاً برای خودشان باشد و هنگام تقسیم‌کردن این توجه و محبت با دیگران، به‌شدت ناراحت و عصبانی می‌شوند؛ بنابراین هر بار که شما به شخص دیگری مانند دوستان یا اعضای خانواده‌تان توجه می‌کنید آن‌ها انتقاد می‌کنند و حتی ممکن است به بدگویی از شما و افراد دیگر سخن بگویند.

این نوع رفتار از سوی افراد کنترل‌گر به علت ناتوانی آن‌ها در تحمل توجه و محبتی که به دیگران نشان می‌دهید، به وجود می‌آید. آن‌ها حسادت می‌کنند که شما به افراد دیگر توجه می‌کنید و این باعث می‌شود که رفتاری ناپسندیده و منفی نسبت به شما نشان دهند. بهتر است در برخورد و رابطه با افراد کنترل گر، مراقب باشید و مراوداتتان را به‌گونه‌ای تنظیم کنید که بتوانید توجه خود را به دیگران نشان دهید؛ اما درعین‌حال حفظ مرزها و محدودیت‌های شخصی خود را نیز به‌خوبی اعمال کنید.

نحوه برخورد با افراد کنترل گر

برخورد مناسب در رابطه با افراد کنترل گر امری بسیار حائز اهمیت است. در ادامه با ما همراه باشید تا به بررسی نوع برخورد و رابطه با افراد کنترل گر و این‌که چگونه می‌توانید با این نوع افراد رویکردی سازنده داشته باشید، بپردازیم.

۱. حفاظت از حدود و مرزهایتان

افرادی که شخصیت کنترل‌گر دارند، به‌خاطر کمبود اعتمادبه‌نفسی که ممکن است داشته باشید، معمولاً به افرادی مشابه شما حمله می‌کنند. این افراد دچار مشکل در تعیین حدود و مرزهای روابط خود هستند؛ بنابراین برای مقابله با رفتارهای شخصیتی در رابطه با افراد کنترل گر، باید به حساسیت حدومرز خود توجه کنید. در برخی موارد، تعیین مجدد این حدومرزها می‌تواند به حل مشکل شما کمک کند.

برای مطالعه مقاله «زندگی در لحظه شما را به موفقیت نزدیک می‌کند» کلیک کنید.

۲. اجتناب از مشاجره با آن‌ها

تلاش برای پیروزی در مبارزه با یک شخصیت کنترل‌گر به طور معمول بی‌نتیجه است. این افراد همیشه خود را درست و دیگران را غلط می‌دانند و ماهیت توجیه خود را فراگرفته‌اند. مشاجره با آن‌ها نتیجه‌ای نخواهد داشت و فقط وضعیت را بدتر می‌کند. در مواجهه با این شرایط، بهتر است نظر خود را قاطعانه بیان کنید؛ اما به دنبال اثبات آن نباشید.

۳. حفظ آرامش خود

بعضی افراد کنترل‌گر سعی می‌کنند روی اعصاب شما کار کنند تا شما را عصبی کنند و از این حالت به نفع خود سود ببرند. عصبانیت شما در مواجهه با این شخصیت‌ها باعث می‌شود که آن‌ها بتوانند بهتر شما را کنترل کنند. سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید و تنها بر روی تحقق اهدافتان تمرکز کنید.

۴. جستجوی کمک

اگر رفتارهای شخصیت کنترل‌گر به حدی رسیده است که کارها یا رابطه شما را به خطر انداخته است، باید از یک مشاور یا روان‌درمانگر کمک بگیرید. اگر فرد مقابل شما در یک رابطه عاطفی است، می‌توانید به مشاور مراجعه کنید تا با کمک او به درمان شخصیت کنترل‌گر بپردازید. درصورتی‌که این موضوع مربوط به یک همکار است، می‌توانید با مسئولان بالاتر آن را در میان بگذارید.

۵. قطع رابطه

گاهی با وجود تمام تلاش‌های شما در رابطه با افراد کنترل گر برای حل مشکل، فرد مقابل همچنان به رفتارهای غلط خود پایبند می‌ماند. در این شرایط، بهترین راهکار ترک‌کردن و پایان‌دادن به رابطه است. با این اقدام، به خودتان احترام گذاشته‌اید و از خطرات آن رابطه جلوگیری می‌کنید.

کنترلگری

جمع‌بندی

افرادی با ویژگی شخصیت کنترل گر تمایل دارند کنترل کامل بر همه چیز را در دست داشته باشند و به طور مستمر تمام امور را طبق خواست و نظر خودشان انجام دهند. زندگی و رابطه با افراد کنترل گر به‌شدت چالش‌برانگیز است و ممکن است در کم‌ترین زمان ممکن، سلامت روانی شما را تهدید کند. ویژگی شخصیت کنترل‌ گر به‌نوعی است که تمایلی به تصرف و تسلط بر افراد و موقعیت‌ها دارد. آن‌ها به دنبال این هستند که همه چیز به طور کامل طبق خواست و انتظاراتشان رخ دهد و تمام تصمیم‌ها و کنترل امور به دست آن‌ها باشد. این نوع رفتار می‌تواند باعث ایجاد مشکلات جدی در روابط شخصی، عاطفی و اجتماعی شود.

برقراری و حفظ رابطه با افراد کنترل گر نیازمند آگاهی و مهارت‌های خاصی است. باید در ارتباط با آن‌ها مراقب خودتان باشید و سعی کنید مرزها و حدود شخصیتی خود را حفظ کنید. علاوه بر این، استفاده از راهکارهای ارتباطی سالم می‌تواند به شما در مقابله با تهدیدات روانی این نوع افراد کمک کند. اگر نیاز به مشاوره و یا اطلاعات بیشتر در این زمینه دارید می‌توانید با مشاوران ما در تسهیلگران تماس بگیرید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جهت اطلاع از مطالب مفید دیگر در خبرنامه عضو شوید