هفته ها و ماه های اول هوشیاری و پاکی بسیار مهم و حساس هستند. صداقت و مسئولیت پذیری عوامل کلیدی در این دوره هستند. در این دوره نحوه برقراری ارتباط با فرد معتاد و جلب اعتماد او، تاثیر فوق العاده ای در موفقیت درمان خواهد داشت.
تاثیر مثبت شرکت در برنامه های درمانی
تحقیقات، اهمیت مشارکت در فعالیت های متمرکز بر درمان را تایید می کنند. در واقع، نتایج تحقیقات حاکی از آن است که میزان خودداری استفاده از مواد مخدر برای افرادی که در برنامه های نظارتی درمانی مشارکت می کنند ۸۲ درصد افزایش می یابد. این برنامه ها شامل:
- مربی گری شخصی و متمرکز و مدیریت پرونده
- تماس تلفنی مداوم با مربی درمان – برای شما و اعضای خانواده تان
- ارائه و به روز رسانی مستندات
- تست اعتیاد به صورت رندوم و تصادفی برای افزایش مسئولیت پذیری
اعضای خانواده فرد مبتلا به اعتیاد و یا هر کسی که سلامت جسمی و روانی اش در اثر اعتیاد عزیزش آسیب دیده، از طریق مشاوره تلفنی مستمر، کمک ها و رهنمودهای مناسبی را کسب می کند. این جلسات مشاوره ای برای یاری رساندن به خانواده فرد مبتلا، جهت شناسایی و تغییر رفتارهای مبتنی بر ترس خود، که ممکن است در اثر واکنش به زندگی با درد و بحران اعتیاد به وجود آمده، طراحی شده است.
این مشاوره به شما و خانواده تان مهارت های ذیل را آموزش می دهد:
- تعیین نمودن محدودیت سالم
- عزیز بیمار خود را مسئول بدانید
- بازسازی رابطه بر مبنای اعتماد
این جلسات مشاوره می تواند به صورت هفتگی، ماهانه و یا در صورت نیاز برگزار شوند.

تیم برقرار کننده ارتباط با فرد معتاد
تیم ارتباطی شما در سه مرحله شما را مربی گری خواهند نمود:
- تمرین اولیه مبتنی بر وظایف اولیه، مانند گسترش شبکه حمایتی پاک و منابع خود، مدیریت زمان و با تعهد ادامه دادن مسیر است
- شناسایی مداوم موانع مربوط به سلامت اجتماعی، عاطفی، روحی، مالی و فنی شما
- هدف گذاری فردی، و تهیه یک برنامه عملیاتی برای رسیدن به آن اهداف
چگونگی از بین بردن شکاف میان درمان بهبودی کامل از طریق برقراری ارتباط با فرد معتاد
در درمان اعتیاد به مواد مخدر و مشروبات الکلی، به بیماران آموزش داده می شود که درمان به چه صورت است، اما زندگی در شرایط بهبودی و درمان یافته در تمامی ابعاد، تغییر ذهنیت و رفتار در تمامی ابعاد زندگی، فرد را با چالش روبرو خواهد نمود. برخورداری از حمایت، راهنمایی و داشتن مسئولیت پذیری در ماه های اولیه این تغییر را ماندگارتر می کند.
مشاوران مدت زمان طولانی را به برقراری ارتباط با فرد معتاد پرداخته تا او هوشیاری و پاکی خود را حفظ کرده و بتواند به فردی که می خواهد تبدیل شده و زندگی مورد علاقه خود را برای خویش بسازد.

مشاوران ارتباطی بر چه اهداف و رفتارهایی تمرکز می کنند
صداقت و مسئولیت پذیری عوامل کلیدی موفقیت هستند. بنابراین مشاوران به هنگام برقراری ارتباط با فرد معتاد سوالات زیادی در این رابطه می پرسند. اولاً، همیشه از بیماران سوال می شود که آیا از مصرف مواد مخدر خودداری نموده اند. در این راستا مدام تست های رندوم از بیماران گرفته می شود.
اما آنچه که واقعاً به دنبال آن هستند این است که شما محرک ها، احساسات و نگرش هایی که ممکن است منجر به مصرف دوباره مواد مخدر شود را شناسایی کرده و برای خود مشخص کنید که دقیقاً چگونه می خواهید با این احساسات و شرایط مقابله کنید.
واقعیت این است که بازگشت به سمت مواد مخدر و مشروبات الکلی، پیش از اینکه فرد به سمت مصرف خود مواد برود شروع می شود.
ممکن است زمانی که فرد از درمان احساس رضایت نکند و یا حتی پس از تجربه هر گونه شکستی، این بازگشت شروع شود. شرکت نکردن در جلسات، موجب غفلت در استفاده از مهارت های تطبیق شده و در نتیجه فرد مقاوت خود را برای مواجه شدن با زندگی اصولی از دست می دهد.

آیا مشاوران درمان واقعاً با بیماران خود ارتباط می گیرند
بله، مشاوران صادقانه و متعهدانه به برقراری ارتباط با فرد معتاد پرداخته و بیماران نیز به آنان اعتماد کرده و بر روی آن ها حساب می کنند. حتی بیمارانی که در ابتدا نسبت به مشاوران ارتباطی مقاومت نشان می دادند به آن ها علاقه مند شده و تشویق می شوند که از برنامه استفاده کنند.
یکی از بیماران اولیه این برنامه در یکی از موسسات، ورزشکاری بود که در ابتدا علاقه ای به شرکت در این برنامه ها نداشت. تیم درمانی او اصرار و تلاش کردند که او در برنامه ها شرکت کند و درطول مدت ارتباط با فرد معتاد شناخت عمیقی نسبت به هم به دست آوردند. درنتیجه بیمار در دوران بهبودی بسیار موفق شد و تیم درمانی او بسیار شاکر بودند و تحت تاثیر قرارگرفتند.
آیا اعضا خانواده هم می توانند در این برنامه های مشاوره شرکت کنند
حتما، مشاوران علاوه بر برقراری ارتباط با فرد معتاد به اعضای خانواده او نیز در زمینه درمان و ارتباط کمک می کنند. اعضای خانواده به دو شیوه می توانند در این برنامه ها شرکت کنند. یکی از شیوه ها این است که اعضای خانواده با مشاوران در ارتباط باشند و دائما شرایط عزیز خود را جویا شوند و گزارشی از وضعیت او دریافت کنند.
شیوه دیگر این است که خود اعضای خانواده ها از برنامه های مشاوره و حمایتی استفاده کنند، حتی اگر عزیزشان از این برنامه ها استفاده نمی کند. به اعضای خانواده بیمار آموزش داده می شود که چگونه محدودیت اعمال کرده و عزیز خود را مسئول بدانند و به بازسازی اعتماد در روابط خود بپردازند.

بهترین نصیحت برای افراد بهبود یافته و اعضای خانواده
صبور باشید، تغییر زمان می برد و ممکن است بالا و پایین های بسیاری را در این زمینه تجربه کنند. سعی کنید همیشه مثبت فکر کنید و همیشه در طول این سفر به هم متعهد باشید. بالاخره شرایط به یک ثبات کافی رسیده و زندگی عادی جدیدی به وجود خواهد آمد. سعی کنید در این فرآیند درمان، برای خود نیز یک برنامه حمایتی پیدا کرده و در نظر بگیرید.
اگر علاقمند به مطالعه مقالات و آگاهی بیشتر خود در این زمینه هستید، مطالعه مقالات درمان خانوادگی اعتیاد و نحوه شناسایی و برخورد با فرد معتاد را به شما پیشنهاد می کنیم.
شما می توانید تجربیات خود از نحوه برقراری ارتباط با فرد معتاد و کمک به خانواده این افراد را در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید. قطعا نظرات سازنده شما برای ما و سایر خوانندگان ارزشمند و راهگشا خواهد بود.